We hebben inmiddels gehoord dat de WHO (World Health Organization) zwangere vrouwen adviseert niet te reizen naar gebieden waar het Zika-virus voorkomt (zie het bovenstaande kaartje).

Maar wat betekent dit voor mijn positie wanneer ik wil annuleren? Krijg ik wel mijn geld terug en geldt dat ook voor mijn gezin… en wat als je niet zwanger bent en toch niet wilt gaan?

Na rondgang door MyTravelPlanner bij Nederlandse reisorganisaties zoals Tui en Thomas Cook blijken de meeste touroperators en zelfs luchtvaartmaatschappijen rekening te houden met de zorgen onder zwangere vrouwen. Voor deze groep klanten bieden de meeste reisorganisaties de mogelijkheid kosteloos om te boeken naar een andere datum of bestemming. Vaak wordt dan wel een doktersverklaring gevraagd. Uiteraard geldt dit aanbod ook voor alle meereizende gezinsleden.

Voor alle andere reizigers gelden volgens RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) geen grote gezondheidsrisico’s en kan dus ook geen aanspraak worden gedaan op restitutie of omboeken. Ook verzekeraars en calamiteitenfonds dekken geen kosten wanneer je je reis wil annuleren, dat gebeurt pas bij een volledig negatief reisadvies en dan enkel voor reizigers die hun reis hebben geboekt bij een SGR/Calamiteitenfonds aangesloten reisorganisatie.

(Danny van der Harst, februari 2016)