Veiligheid Birma
Op onze site kun je per land de actuele en betrouwbare veiligheidssituatie voor 248 landen lezen. Deze keer bespreken we op het forum Birma / Myanmar. Op dit moment, 13 februari 2016 luidt het advies als volgt. ***Let op: dit advies kan dus gewijzigd zijn op het moment dat je dit leest. Kijk altijd op onze site voor de actuele veiligheid in Birma.
Birma / Myanmar veilig?
Algemeen
Birma / Myanmar maakt politieke veranderingen door. In 2015 waren er verkiezingen, maar openlijke kritiek op de regering kan leiden tot gevangenisstraf. Er vinden vaker georganiseerde protesten plaats.
Op 8 november 2015 vonden er in Birma / Myanmar verkiezingen plaats. Er blijft een verhoogde kans op spanningen en ongeregeldheden. Wees alert als u in Myanmar bent. Vermijd (grote) publieke bijeenkomsten. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. Bijvoorbeeld via de media of via het reisadvies.
Ga goed voorbereid op reis. Registreer u bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zodat u te bereiken bent bij een noodsituatie. Zorg dat u voldoende contant geld heeft voor noodgevallen.
Door de aanhoudende overstromingen is de infrastructuur gebrekkig in Chin en Rakhine en de regio’s Magwe en Sagaing. Reis niet naar Rakhine (zie ‘onveilige gebieden’). Vermijd reizen naar de overige gebieden als dat mogelijk is. Reist u toch naar deze gebieden? Volg dan de adviezen en instructies van de lokale autoriteiten op.
Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Birma/Myanmar. In de steden Yangon en Bago zijn sinds oktober 2013 enkele bomaanslagen gepleegd. Daarbij zijn doden en gewonden gevallen. De aanslagen zijn gepleegd bij onder andere een busstation en hotel in Yangon.
In juli 2014 zijn er rellen geweest in stad Mandalay. Deze rellen ontstonden door interreligieuze spanningen.
In de grensgebieden in Shan en Kachin State zijn er gevechten tussen rebellen en het leger. De situatie blijft gespannen in de regio’s waar gewapende rebellengroepen actief zijn (delen van Chin State en Sagaing, delen van Shan, Mon, Kayin en Kayah States). Men vlucht vanuit deze gebieden naar andere delen van het land.
In februari 2015 is de noodtoestand afgekondigd in een zelfbestuurd deel van Shan State. Dit gebeurde nadat zware gevechten uitbraken tussen leger en rebellengroepen
Onveilige gebieden
Reis niet naar:
De staat Rakhine aan de grens met Bangladesh, in het zuidwesten. Dit advies geldt niet voor de badplaats Ngapali. U kunt van en naar Ngapali reizen via de luchthaven van Thandwe;
Het noordelijk grensgebied, vooral de staat Kachin en het noorden van de staat Shan;
Het grensgebied met Thailand.
Reis niet naar Rakhine
In Rakhine is er veel geweld tussen boeddhistische en islamitische inwoners. Het geweld is opgelaaid in juni 2012. Het heeft geleid tot tientallen doden en duizenden daklozen en sindsdien blijft de situatie gespannen. Er is vooral veel geweld in de stad Sittwe, de hoofdstad van Rakhine. En in andere noordelijke gebieden van Rakhine. Bij de havenstad Thandwhe vond in september en oktober 2013 een golf van geweld plaats. Maar sindsdien is er ook geweld in andere delen van Rakhine.
Vanwege het geweld mag u van de overheid onder andere niet in de avond de straat op (avondklok). Dat geldt voor plaatsen in het midden en het noorden van Rakhine. De avondklok in Sittwe is inmiddels opgeheven.
Gaat u naar Ngapali? Reis dan via de luchthaven van Thandwe.
De overheid kan de regels voor veiligheid (zoals de avondklok) aanpassen als de situatie verandert. Reist u naar het gebied, volg dan de berichten in de media. Laat u vooraf goed informeren door uw reisorganisatie, uw hoteleigenaar of de lokale autoriteiten. Verandert de veiligheidssituatie, neem dan contact op met uw reisorganisatie. Bent u in het land, volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
Reis niet naar de noordelijk grensgebieden
In het noordelijke grensgebied van Birma/Myanmar is veel geweld. Sinds 2012 vecht het leger er met verschillende bevolkingsgroepen. Ook zijn er drugsbendes actief. Het geweld vindt vooral plaats in deze gebieden:
De staat Kachin (behalve de steden Myitkyina, Bhamo en Putao);
De staat Shan, in het noorden. In 2012 en 2013 hebben in deze gebieden gevechten plaatsgevonden tussen het leger en gewapende etnische groepen. In februari 2015 werd na zware gevechten tussen leger en rebellengroepen de noodtoestand in het zelfbestuurde gebied van Kokang uitgeroepen. De mensen vluchten nu het gebied uit;
De streek ten noorden van Thailand bij Shan State (Mae Sai/Tachilek, de Gouden Driehoek). Hier zijn drugsbendes actief;
De steden Myitkyina, Bhamo en Putao. Reist u naar deze steden? Ga dan na wat de veiligheidssituatie op dat moment is.
Reis niet naar het grensgebied met Thailand
Bij de grens met Thailand kunnen gevechten ontstaan tussen het Birmese/Myanmare leger en verschillende bevolkingsgroepen. De partijen hebben hun vijandigheden officieel gestaakt en de grens kan weer worden overgestoken. Maar de kans op geweld blijft bestaan. Daardoor kunnen grensovergangen tussen beide landen gesloten worden. In de grensgebieden liggen onontplofte explosieven en landmijnen. Let hier extra goed op.
Gezondheid
De gezondheidszorg in Birma/Myanmar is matig. Buitenlanders kunnen maar in een beperkt aantal ziekenhuizen terecht. Heeft u een serieus medisch probleem of is er een noodgeval? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar Thailand. Houd hier rekening mee als u een reisverzekering afsluit.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met eenn arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt
Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.
Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.
Dit is slechts een deel van het gehele advies.
Kijk voor een volledig en aktueel overzicht op www.mytravelplanner.nl Vul je bestemming in en kijk naar de veiligheid op jouw bestemming, Deze gegevens verkrijgen wij middels een samenwerking met Buitenlandse Zaken. Zij stellen per land, wereldwijd een veiligheidsadvies op. Dit gaat verder dan alleen terrorisme maar bestrijkt vele facetten als het gaat om veiligheid. Op www.mytravelplanner.nl vind je ook adviezen en hulp op het gebied van visa, valuta, verzekeringen, vaccinaties en vervoer.