Als MyTravelPlanner helpen wij reizigers met al hun voorbereidingen voor hun reis. Voor geldzaken werken wij samen met GWK Travelex. Veel reizigers vragen ons of het verstandig is om contant geld mee te nemen op reis.

Contact geld meenemen of niet? 

Je zou zeggen dat geld wisselen “uit” is nu we in alle landen om ons heen met de Euro betalen. We zijn best verwend als Nederlanders waar nu zelfs contactloos betalen al mogelijk is. Maar voor verre bestemmingen is het nog altijd sterk aan te raden. Wij, als MyTravelPlanner.nl team, horen natuurlijk vooral de verhalen waarbij het mis gaat. We hebben er een paar op een rijtje gezet voor je. Dan kun je zelf bepalen of je wel of geen contant geld meeneemt op je reis.  Als je zelf andere voorbeelden hebt, dan horen we het uiteraard graag!

1 Contant geld voor Visum on arrival

Er zijn meerdere landen waar je niet vooraf een visum hoeft aan te schaffen maar wel ter plekke een visum on arrival dient te betalen. Dit dient vaak te gebeuren in de lokale valuta of dollars. Wij horen veel verhalen van reizigers die bij aankomst geen contant geld mee hebben en dan ter plekke op de luchthaven geld moeten gaan pinnen. Vaak staan er dan rijen voor deze pinautomaten hetgeen geen lekkere aankomst is na de vaak zeer lange reis.

2. Contant geld voor Magneetstrip beschadiging

Een verhaal dat we hoorden van een reizigster in New York. Na een geslaagde weekje in New York hield ze een taxi aan om naar het vliegveld te gaan. De taxichauffeur checkte direct bij het instappen haar credit card. De magneetstrip werkte niet. Ergens was deze magneet strip kapot gegaan. Het enige alternatief waren cash dollars. Terwijl de tijd begon te dringen, doorzocht ze haar tassen en sprokkelde zo wat dollar biljetten bij elkaar. Niet genoeg, maar de taxi chauffeur was gelukkig coulant. Zo haalde ze gelukkig toch nog haar vliegtuig. Als dat niet goed was gegaan, waren de kosten waarschijnlijk aanzienlijk geweest.

3. Contant geld na diefstal of beroving

Tja. Niemand wil natuurlijk van tevoren horen dat je berooft of bestolen kan worden. Maar wees eerlijk, wie kent er niemand die dit wel eens is overkomen? Of is het zelf niet eens overkomen? En hoe lekker is dan als je op je kamer nog wat contact geld hebt bewaard (in de kluis)? Het is immers al erg genoeg wat je is overkomen. Uiteraard kan je geld laten overmaken maar daarvoor is een legitimatie nodig. Maar wat als die zojuist is meegenomen?

4 Contant geld voor als er geen pasbetaling mogelijk is

En natuurlijk is er het geval waarbij je op een afgelegen plek bent en je kan gewoonweg niet met een pinpas of credit card betalen. Dat komt nog best vaak voor.

Ons advies: neem contant geld mee op reis

Dit aanhorende zou je moeten denken: waarom niet? Ons advies is dan ook meerdere betaalmiddelen mee te nemen: contact geld, een pinpas, een credit card en als je geen credit card hebt,  neem dan een prepaid credit card mee. Dat is credit card waar je van tevoren geld op stort. Dit is dan het maximale dat je kan opnemen. Verder werkt de kaart net als een gewonen credit card maar zonder dat het gekoppeld is aan je bank.

Op deze site kun je per bestemming kijken wat de lokale valuta zijn en of je die kunt wisselen in Nederland. Je kunt het geld ook via een link direct online bestellen bij GWK Travelex. Je haalt het dan op bij 1 van de vele vestigingen bijvoorbeeld op het station. Maar het is ook mogelijk het geld op te pikken net voor vertrek op Schiphol. Prepaid credit cards zijn ook direct via onze site te bestellen en er is ook verdere uitleg te vinden. Je kan ook voor 248 landen zien wat de wisselkoers is en of je je bankpas moet activeren. Ga naar onze homepage maar je eigen checklist