Zuid Afrika eisen reisdocumenten voor kinderen
Er zijn sinds juni 2015 nieuwe regels opgelegd door het ministerie van Zuid Afrika voor reizen (met) minderjarigen t/m 17 jaar. Daar hoort onder andere het meenemen van de geboorteakte bij. Maar er zijn meer nieuwe regels.

Gezinnen teruggestuurd
We kregen van 1 van onze bezoekers te horen dat ze had gezien dat 3 gezinnen niet konden afreizen naar Zuid Afrika omdat ze voor de kinderen niet het geboortecertificaat hadden meegenomen. Dat is behoorlijk pijnlijk als je je had verheugd op een mooie vakantie naar Zuid Africa. Voorkom dus deze situaties door u goed voor te bereiden. Het reisbureau had ze hierover helaas ook niet goed geïnformeerd.

Regels per situatie

Zo zijn er specifieke regels voor:
1. Bijzondere zorg kinderen
2. Minderjarige begeleid door beide ouders
3. Minderjarige begeleid door één ouder, ouders zijn niet gescheiden; reizende ouder is geen weduwe/weduwnaar
4. Minderjarige die reist met één van de ouders die gescheiden is of wettelijk gescheiden is en die volledige ouderlijke rechten en plichten (voorheen voogdijschap genoemd) of volledige wettelijke voogdij met betrekking tot de minderjarige verleend zijn
5. Minderjarige die reist met één van de ouders die gescheiden is of wettelijk gescheiden en die specifieke ouderlijke rechten en plichten (voorheen gezamenlijk voogdijschap genoemd) of wettelijk voogdijschap met betrekking tot de minderjarige is verleend
6. Minderjarige die reist met een weduwe of een ouder die weduwe is
7.Een minderjarig weeskind waarvoor nog geen formeel bevel van voogdijschap of adoptie is afgegeven
8. Minderjarige begeleid door een persoon die niet zijn/haar biologische ouder is
9. Minderjarige die wordt begeleid door zijn/haar adoptieouder(s)

Op deze site zijn de formulieren en details te vinden

Geboorteacte aanvragen voor Zuid Africa reis

Je kunt geboorteactes alleen opvragen in de plaats waar uw kind is geboren. Gelukkig is het in veel gevallen niet nodig om ernaar toe te gaan. Het is dan ook mogelijk om aan te vragen per post of online. De kosten zijn 12,80 (tarief 2016).

Ons advies:

Laat u goed informeren door uw reisorganisatie maar ook door de instanties. Bijvoorbeeld die het geboorte certificaat uitgeven. Plan en regel alle essentiële voorbereidingen voor Zuid Africa en nog 247 bestemmingen op onze site.

Het Team van MyTravelPlanner